Je kan op internet via de site van het rijksarchief gratis reeds vele akten van de kerkelijke registers en van de burgerlijke stand tot 1910 raadplegen, van heel BelgiŽ. Om de geboorteakte van je betovergrootvader in handen te krijgen, hoef je dus niet meer uit je luie stoel.

Op de website van het rijksarchief  www.arch.be kies je met de knop aan de linkerzijde voor Zoeken in archieven. Je komt nu op de site http://search.arch.be/nl terecht. Om de aktes te kunnen raadplegen, moet je je eerst registreren want opzoeken gaat niet zonder inloggen. Dat gaat via de knop onderaan links Registreer. Je raakt hier absoluut geen vertrouwelijk info kwijt, dus DOEN. Vul je keuzes op het scherm in en druk op de knop Registreer.

Nu moet je even wachten tot je een email krijgt op het emailadres dat je doorgaf. Heb je die mail ontvangen, klik dan op de gekregen link en vul de naam en het paswoord in dat je hebt gekozen en klik op de knop LOG-IN. Op het scherm dat je nu te zien krijgt, klik je onderaan op de blauwe link van jouw keuze: burgerlijke stand of parochieregisters. Daarna kies je onderaan op het volgende scherm de provincie waar je wilt zoeken. Het volgende scherm rol je naar onder voor de gemeente en daarna klik je steeds je keuze aan tot je op zoín scherm komt :

Burgerlijke stand. Provincie Limburg (digitaal)

Inventaris van de Burgerlijke stand. Provincie Limburg (digitaal)

         Archiefbeschrijving Gedigitaliseerde archiefdocumenten (1.157)

 

Klik  hier op de knop Gedigitaliseerde archiefdocumenten.

Nu krijg je een blad met fotominiaturen en kan je beginnen te zoeken.

Met wat vallen en opstaan, moet het lukken! Let op dat je met het pijltje niet te ver terug gaat, want voor je het weet ben je uitgelogd.