OKTOBER KERMIS IN LUMMEN –anno 1892

 

In Lummen centrum vinden jaarlijks twee officiële kermissen plaats. Deze van halfoogst (15 augustus)  en deze van oktober (eerste zondag). Respectievelijk worden deze, volgens insiders, als kleine en grote kermis  benoemd.

Gaan we voor de werkelijkheid dan moeten we vaststellen dat op gebied van het aantal kermisattracties de halfoogst kermis veel hoger scoort; ook op basis van het aantal kermisbezoekers. De oktoberkermis is daarentegen mager met weinig attracties.

 

De  halfoogstkermis zou bedoeld zijn voor de bewoners van Lummen-centrum behorende tot de parochie Onze-Lieve-Vrouw tenhemelopneming met als feestdag 15 augustus. Een 3-dagen durend spektakel met vuurwerk zijnde de kleine kermis.

De oktoberkermis daarentegen is bestemd voor al de Lummenaren, ongeacht hun parochie of gehucht van afkomst. Heden, een tweedaags gebeuren zonder veel uitschieters, zijnde de grote kermis.

 

Vorige maand toonden we u een krantenartikel uit de krant “ De Onafhankelijke” handelend over halfoogst kermis te Lummen. Het was een omvangrijk programma.

 

Nu tonen we u een krantenartikel uit “De Onafhankelijke” van 2 oktober 1892 publicerend de activiteiten van de oktoberkermis. Zo te zien moet het programma niet onderdoen voor het kermisprogramma van halfoogst. De kermisevenementen zijn zo goed als evenwaardig als deze vergeleken met deze van de  15 augustuskermis in die tijd: zijnde de ‘ grote kermis’.

 

Uit het hieronder getoonde krantenartikel van de oktoberkermis in 1892 bemerken we een amusement dat totaal verdwenen is in onze kontreien: ‘Ringsteking in den draf’. Gezeten op een paard heeft de ruiter een lange stok in handen. Met deze tracht hij een ring hangend aan een paal af te rukken. Precisiewerk!